top of page
Writer's pictureMiroslav Cernoch

JAK NA SKUPINOVKY

Skupinové focení na svatbě nepatří k těm nejvíc vzrušujícím částem svatebního dne. O to je ale důležitější, aby proběhlo rychle, efektivně a aby výsledek stál za to a svatebčané si to i užili.

 

Ideální je seznam

Často stává, že se skupinové focení změní v pořádný chaos. Hosté vymýšlí spoustu variant skupinek, vše najednou trvá mnohem déle, než je nutné a hlavně se vždy na něco zapomene.

Stačí si dopředu připravit seznam skupinek a tím si urychlí čas strávený společným focení. Když je jasno o tom, kdo se má právě fotit a kdo je další na řadě, jde to poté jak po másle.


 

Najde se nějaký koordinátor?

Koordinátor má totiž oproti fotografovi výhodu, že pozná, kdo je kdo a jestli jsou na fotce všichni potřební lidé. Fotograf se tak může soustředit jen a jen na focení, aby byly výsledné snímky co nejlepší.

 

Místo pro focení

Ideální je fotit v místě obřadu a nebo v místě hostiny. Přesuny většího počtu lidí trvají déle a je to neefektivní. Naruší se tím nejen celá svatba, ale můžou být také otrávení i svatební hosté. A to nikdo opravdu nechce.


 

Focení na telefony - zakázáno

Proč?

Zaprvé se vše zrychlí, protože fotograf nečeká, až si skupinku vyfotí někdo na telefon.

Zadruhé se hosté víc soustředí na fotografa a dívají se mu do objektivu. Když vedle fotografa stojí další lidé s telefony, často se focená skupina automaticky podívá jejich směrem, než je fotograf.

 

TIP: 

Doporučuji zvážit omezení mobilů v průběhu celé svatby. Hosté si díky tomu užijí den více, budou se soustředit na přítomný okamžik a ne ho prožívat skrz displej telefonu. Vždyť na fotky máte přece fotografa.


 

 

Všichni musí být vidět

Velká skupina lidí se obvykle nedá vyfotit na rovném terénu tak, aby šli všichni vidět. Někdy pomůže fotografovi se postavit na obyčejnou lavici, nebo na pařez stromu a nebo zvednout fotoaparát do výšky nad hlavu. Většinou ale stačí využít pro lidi schodiště nebo svah. Nebojte, dobrý fotograf si vždy poradí.


 

 

Pozor na kapsy

Je třeba dávat pozor na předměty v kapsách (klíče, mobily, brýle atd.), protože to vytváří nevzhledné boule na kalhotách a na snímcích je to vidět.

14 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page